C4 Energi och Polar Capacity bildar gemensamt bolag

C4 Energi bildar bolag tillsammans med Polar Capacity i syfte att etablera ett större batterilager i Kristianstad och skapa långsiktiga lösningar på effektproblematiken i Kristianstad.

Det gemensamma bolagets första investering är ett 16 MW batteri med placering invid Allöverket. Målet är att ha det i drift i slutet av 2024. Batteriet ska inte endast lagra energi, utan också balansera belastningen på elnätet genom att kapa effekttoppar under tider med hög elkonsumtion, vilket blir allt viktigare i Sveriges elektrifiering och fossilfria omställning.

– Det är imponerande och framsynt av ett lokalt energibolag som C4 Energi att ta initiativ bortom det traditionella för att framtidssäkra Kristianstad. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans för att realisera projektet, som inte bara stärker den lokala energiförsörjningen utan också bidrar nationellt, säger Polar Capacitys VD, Patrik Nilsson.

Förutom att säkra elkapacitet i Kristianstad agerar C4 Energi långsiktigt. Med prognoser om en fördubbling av elanvändningen i Sverige fram till 2045, är investeringar som dessa inte bara nödvändiga utan även strategiska.

-Vi står inför effektbrist där bland annat en detaljplan i centrala Kristianstad har pausats och ett par större etableringar är i farozonen på grund av begränsad tillgång till el. Vårt samarbete med Polar Capacity visar hur vi genom att kombinera expertis och resurser kan utöka och stärka den lokala förmågan att tillgodose det allt större behovet av elenergi och tillhörande effekt, säger C4 Energis VD Kajsa Hedberg.

 

Alla nyheter

Relaterade ämnen

Nytt samarbete klart mellan Polar Capacity och Sala-Heby Energi

  Polar Capacity bildar bolag tillsammans med Sala-Heby Energi i syfte att utöka möjligheterna för aktörer i Sala och Heby kommuner att ut...

Läs mer

Överspänning i lokalnätet – snart också ett svenskt problem

Polar Capacitys strategiansvarige Fredrik Karlsson uttalar sig i Tidningen Näringslivet om det problem med överspänning som nu drabbar lokalnät på...

Läs mer

Hur fungerar en batteripark?

Batteriparker - avgörande för den gröna omställningen Batteriparker spelar en avgörande roll i den gröna omställningen av energisystemet. På produkti...

Läs mer

Karriär

Letar du nytt?

Vi letar ständigt efter nya talanger och tar gärna emot ansökningar från erfarna och intresserade personer som delar våra värderingar och ambitioner. Läs mer om våra lediga tjänster nedan.

Läs mer